Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Žene' Stipana Tadića

U četvrtak, 25. listopada, s početkom  u 20 sati, u zagrebačkoj galeriji Kontura, otvara se samostalna izložba Stipana Tadića pod nazivom 'Žene'. Izložba ostaje otvorena do 14. studenog.
vrijeme: 25.10.2012. 20,00
mjesto: Zagreb; Galerija Kontura, Nova cesta 83
url: http://www.kontura.com.hr
'Žene' Stipana Tadića nisu nastale kao pomno isplaniran i tematski usmjeren ciklus. Stvarane su paralelno sa slikama u kojima nisu glavni akteri ili u kojima ih i nema. Tadiću žene nisu 'mračni predmet želja' i opsesija čiju ljepotu želi zabilježiti na svome platnu. Bake, sestre, mame, prijateljice, kolegice ili naprosto 'babe', u  njega predstavljaju paradigmu opće situacije i odslik su položaja žene u svijetu danas.

Dio su autorovih vlastitih promišljanja o statusu žene u društvu, ali i općih stereotipa o ženama i njihovim društvenim ulogama kao predmetima bizarnog, psihodeličnog i ironičnog, realiziranima u slici kroz zanimljive reference na ključne ikone povijesti umjetnosti. Stipan Tadić polazi od konkretne osobe koju stavlja u opću situaciju pronalazeći ju unutar prepoznatljivih povijesno-umjetničkih obrazaca, reinterpretirajući ih i parodirajući ozbiljnost 'visoke' umjetnosti ili ozbiljnost same prikazane situacije. Slike nisu kritički osvrti na predloške, već su predlošci 'okidači ideje', mjesta u koja Tadić inkomponira prizore nove svakodnevice profane scene u neočekivane ambijente ili začudne situacije.

Ovim činom on ne oskvrnjuje ozbiljne i reprezentativne teme tako što im dodaje niske, apsurdne i obične situacije. Prepoznajemo ih sada već kao Tadićev osobni repertoar kojim razotkriva anomalije društva kao dio suvremene ikonografije ('Rođenje dlakavog djeteta') i svakodnevnih medijskih prezentacija kojima i on provocira, istovremeno ih parodirajući i zabavljajući se. Predstavljeni ciklus sastavljen je od genre-scena, akta i portreta.

Upravo u ovom posljednjem posvećuje se u potpunosti 'slikarskome' iskazujući pravi umjetnički aspekt svojeg stvaralačkog bića kojeg izgrađuje na tradicionalnim temeljima, opravdavajući i dati mu epitet znalca klasičnog štafelajnog slikarstva. Iza ovog 'ženskog svijeta' stoji autor ispunjen intelektualnim humorom, neopterećenošću i prostodušnošću, snagom duha i strašću stvaralačkog optimizma duboko ukorijenjenom u njegovoj umjetničkoj i ljudskoj prirodi, ali i autor kojemu je namjera stvoriti likovne konfiguracije kojima će oblikovati pozitivne odjeke u javnosti te koristeći se zajedničkim nasljeđem stvoriti slike razumljive i pristupačne svima. Sanda Stanaćev Bajzek