Preskočite na glavni sadržaj

Muzički biennale Zagreb postao dijelom projekta MusMA

Muzički biennale Zagreb postao je članom još jedne europske glazbene zajednice, projekta koji nosi ime MusMA - Music Masters on Air. 
vrijeme: 27.03.2012.
url: http://www.mbz.hr/

Riječ je o projektu koji okuplja neke od najjačih europskih festivala, a njegov je cilj da 'razmjenom' skladatelja iz zemalja sudionica promoviraju suvremeno stvaralaštvo mladih autora iz različitih zemalja, odnosno da se stvori mreža kojom će se širiti informacije o suvremenom glazbenom stvaralaštvu diljem cijele Europe, kako između skladatelja samih, tako i između njih i publike.

Projekt podupiru Europska unija, Europska radijska unija (EBU) i Europsko udruženje festivala (EFA), a trenutno je u njega uključeno desetak europskih festivala, među ostalim i Festival Ljubljana i BEMUS. Svaki od festivalskih koncerata na kojima se izvode djela odabranih skladatelja MusMA-e, prenosi se na oko 30 radijskih postaja i dolazi do 1.7 milijuna slušatelja! Kako je riječ o radijskom projektu, kojeg podupire Europska radijska unija, s hrvatske strane u projekt će se uključiti Hrvatski Radio, te prenositi izvedbe djela izvedenih unutar projekta.

Kako stoji u opisu projekta: „Mladi, kreativni umjetnici i skladatelji imaju nove ideje, nove vizije, kao i nove načine sustavnog obogaćivanja glazbenog stvaralaštva. Stoga im je potrebno pružiti priliku da vlastita djela pokažu stanovnicima Europe, publici široj od one sadržane u granicama vlastitih država." MusMA nastoji poticati kreativnost i promjenu, ističuću važnost klasične glazbe i njezinog razvoja za europsko kulturno nasljeđe.

Trenutno su u tijeku pripreme trećeg ciklusa MusMA-e, u kojem sudjeluju skladatelji iz Belgije, Srbije, Španjolske, Slovenije, Turske, Poljske, Švicarske, i jedan hrvatski predstavnik, Ivan Josip Skender.

Skender je za ovaj projekt skladao kompoziciju 'White Line Fever' za četiri udaraljkaša
 
Opširnije