Preskočite na glavni sadržaj

Obilježena 50. obljetnica centra Croaticum

Postojanje visoko kvalitetnog programa svladavanja hrvatskog jezika kao drugog i stranog jezika u sklopu hrvatskog visokoškolskog sustava osobito je važno u kontekstu približavanja  Hrvatske eurointegracijama i napora koje njezina sveučilišta ulažu u svoje pozicioniranje u regiji, istaknuto je na svečanom obilježavanju 50. obljetnice Croaticuma - Centra za hrvatski kao drugi i strani jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.
vrijeme: 05.07.2012.
mjesto: Zagreb; Centar Croaticum, Filozofski fakultet
url: http://croaticum.ffzg.unizg.hr
'Pedeset godina je jedna jako važna obljetnica kojom se malo koja institucija može pohvaliti kad je riječ o promicanju hrvatskog jezika u kontinuitetu', kazao je na svečanosti dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras.

Za opstanak Croaticuma kroz svo to vrijeme ključni su napori koje u taj program kontinuirano ulaže Odsjek za kroatistiku toga fakulteta u suradnji s drugim odsjecima. Filozofski fakultet kao temeljna infrastrukturna ustanova obrazovanja u Hrvatskoj nastavit će pružati maksimalnu podršku tome programu, dodao je Boras.

Prodekanica za znanost i međunarodnu suradnju zagrebačkog FF-a Zrinka Jelaska posebno se osvrnula na važnost postojanja takvog programa u današnje vrijeme kada umreženost Europe i sve veća želja studenata za mobilnošću dovodi sve veći broj inozemnih studenata u Hrvatsku.
 
Prorektorica za pravna pitanja i međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu Ksenija Turković naglasila je pak njegovu važnost u kontekstu napora koje sveučilište ulaže u širenje svojeg značaja u regiji i svijetu.
 
Važnu obljetnicu Croaticumu je u ime hrvatskog predsjednika Ive Josipovića čestitala njegova savjetnica za znanost, visoko obrazovanje i vjerske zajednice Ankica Marinović, a Petar Barišić iz Državnog ureda za Hrvate izvan RH posebno se osvrnuo na vrijednost jezika kao medija za prenošenje znanja o identitetu nekog naroda. "U tom smislu Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske iznimno cijeni napore i doprinos Croaticuma u poticanju učenja hrvatskog jezika i njegovoj afirmaciji u zemlji i svijetu", kazao je.
 
Svečana akademija nastavlja se programom stručnog savjetovanja za lektore hrvatskoga kao inoga jezika s nizom predavanja na teme vezane uz poučavanje hrvatskoga kao drugog i stranog jezika te predstavljanjima knjiga, projekata i programa, a drugog dana skupa, u petak, uz predavanja je na programu i okrugli stol pod nazivom "Lektor hrvatskog jezika - jučer danas, sutra".
 
Croaticum - Centar za Hrvatski kao drugi i strani jezik osnovan je 1962. godine na Odsjeku za fonetiku kao Tečaj hrvatskoga jezika za strance. Godine 1966. pripojen je Odsjeku za jugoslavenske jezike i književnosti a 1986. prerasta u dvojezičnu Pripremnu godinu studija, koja je 2003. preimenovana u Croaticum – hrvatski za strance. Današnje ime centar je dobio 2007.
 
Nastava se održava u šest stupnjeva a do sada su tečajeve u sklopu centra prošli polaznici iz 120 zemalja svijeta, ponajviše iz Europe i Južne Amerike. Lektori Croaticuma sudjeluju u istraživanjima koja su presudna za razvoj stručnog i znanstvenog područja hrvatskoga kao drugoga i stranoga jezika, a Croaticum djeluje i kao mentorski centar za sve buduće lektore inojezičnoga hrvatskog na stranim sveučilištima.
(Hina)