Preskočite na glavni sadržaj

Potpora za Cirkulaciju europskih književnih djela 2025 [CREA-CULT-2025-LIT] (Rok: 11.2.2025.)

Europska izvršna agencija za obrazovanje i kulturu (EACEA) objavila je Poziv na dostavu prijedloga za Cirkulaciju europskih književnih djela 2025. s rokom za predaju projektnih prijedloga 11. veljače 2025. godine u 17:00 CET.
vrijeme: 15.10.2024. - 11.02.2025.
url: https://www.eacea.ec.europa.eu/



TEME I PRIORITETI


Prioriteti poziva usmjereni su na:
  • Povećanje transnacionalne cirkulacije i raznolikosti europskih književnih djela kroz prevođenje, objavljivanje, distribuciju i promociju djela fikcije, s posebnim naglaskom na djela napisana na manje korištenim jezicima.
  • Promociju čitanja i kulturne raznolikosti europske književnosti širokoj publici, s posebnim fokusom na promicanje lingvističke raznolikosti.
  • Podršku profesiji književnih prevoditelj, osiguravajući poštivanje principa pravednih radnih uvjeta i pravedne naknade za njihov rad, u skladu s najboljim praksama u prevoditeljskoj industriji.
  • Povećanje konkurentnosti sektora za knjigu poticanjem suradnje između različitih akteria unutar vrijednosnog lanca knjižnog sektora, uključujući izdavače, knjižare, knjižnice, književne događaje i festivale.


Projekti moraju doprinositi ključnim europskim prioritetima kao što su zelena tranzicijadigitalna transformacijarodna ravnopravnost i društvena uključenost. Poseban poticaj se daje projektima koji promoviraju suradnju i razmjenu književnih djela između različitih europskih država, osobito onih s manje zastupljenim jezicima.
Poseban naglasak stavlja se na projekte koji uključuju ukrajinska književna djela, kako bi se osiguralo da izbjeglice i raseljeni Ukrajinci imaju pristup književnim djelima na svom jeziku. U ovom kontekstu, prihvatljivi su i projekti koji tiskaju ukrajinska književna djela na ukrajinskom jeziku, bez potrebe za prijevodom.
 

PODRŽANE AKTIVNOSTI


Aktivnosti koje će biti podržane temeljem ovog Poziva uključuju:

  • Prevođenje, objavljivanje, distribuciju i promociju odabranih književnih djela.
  • Suradnju između različitih sudionika u lancu književne proizvodnje i distribucije, uključujući autore, prevoditelje, izdavače, distributere, knjižare, knjižnice te organizatore književnih događanja i festivala.
  • Promotivne kampanje usmjerene na povećanje vidljivosti europskih književnih djela u ciljnim zemljama, kao i kampanje za poticanje čitanja.

Sve informacije o Pozivu i prijavi pročitajte na stranici
Deska Kreativna Europa - Kultura