Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka i Muzej Peak&Poke najavljuju otvorenje izložbe Rigojanči – ljubav kao slatko nadahnuće, 22. rujna u 20 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka. Izložba ostaje otvorena do 4. veljače 2019.
vrijeme: 22.09.2018.
mjesto: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
Izložba
RIGOJANČI – ljubav kao slatko nadahnuće
autori: Tea Perinčić (PPMHP), Svetozar Nilović (P&P)
dizajnerica: Vera Ružić
organizatori: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Muzej Peak&Poke
Zajednička izložba Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja i Muzeja Peak&Poke slijedi dva smjera – prvi u kojem se predstavlja grad Rijeka / Fiume u vrijeme koje se u Europskoj povijesti spominje kao “la bell epoque” (lijepo doba). To je razdoblje od 1870. do 1914. kada je, zahvaljujući mađarskom kapitalu, Rijeka procvala. Grad se pretvara u pravi cosmopolis, s rastućom industrijom i prometom, osobito kroz riječku luka koja tada postaje jedna od najmodernijih luka u jugoistočnoj Europi. Usporedo s gospodarskim rastom, društveni život također postaje vrlo zanimljiv i većinom se odvija u poznatim riječkim kavanama i restoranima.
Kavane postaju popularne krajem 19. stoljeća osobito u Beču i od tamo se ova pomodnost širi na sve austro-ugarske gradove. To su također bila mjesta gdje se moglo pojesti dobre kolače. U ponudi riječkih se kavana od tada zadržao i kolač rigojanči, a da se s vremenom izgubilo ili zaboravilo značenje tog imena kao i poveznica s austro-ugarskom tradicijom. Zaboravljena je činjenica da je kolač dobio ime po slavnom mađarskom violinistu Rigo Jansciju.
Dakle, tko je bio Rigo Jansci po kojem je kolač dobio ime? Mađarski romski violinist koji je imao sreće, ali i bio dovoljno talentiran da svira u nekim od najpoznatijih pariških restorana i kavana. On je čak osvojio (ili se dao osvojiti od) jedne Amerikanke udane za belgijskog princa. Rigo Jansci i Clara Ward, princeza Caraman Chimay toliko su bili zaljubljeni i popularni da je njihova strastvena veza i brak nadahnuo jednog od tada slavnih kuhara da kolač od čokolade i šlaga nazove rigo-janči.
Ljubav Clare i Janscija nije potrajala, ali je kolač rigojanči ostao kao dio austro-ugarskog traga u riječkom kulinarskom identitetu i još uvijek se može naći u boljim riječkim kavanama/slastičarnicama. (autorica teksta: Tea Perinčić)
Otvorenje izložbe obogatit će zvukovi mađarskih romskih violinista i okusi slatkog (riječkog) kolača rigojančija.
http://www.ppmhp.hr/