Preskočite na glavni sadržaj

Utorkom u Galeriji - Fast Forward / Domagoj Burilović

U utorak, 2. listopada, u 20 sati, u splitskoj Galeriji umjetnina, u nastavku programa Utorkom u Galeriji - Fast Forward, izložbom 'Najlon', predstavlja se Domagoj Burilović, čiju će umjetničku aktivnost kritičkim i kustoskim radom popratiti Anita Dinielli.
vrijeme: 02.10.2012. 20,00
mjesto: Split; Galerija umjetnina, Ulica kralja Tomislava 15
url: http://www.galum.hr
 Umjetničko stvaralaštvo Domagoja Burilovića temelji se na društveno angažiranom pristupu. Izložbom Najlon, osim o očito ekološkoj problematici, progovara i o konvencijama svijeta umjetnosti ali i o položaju pojedinca unutar društva. U izradi slike-objekta i dvije instalacije, izloženih u Galeriji umjetnina, koristi crne vreće za otpatke načinjene od recikliranog materijala. Na taj način usmjerava pažnju na globalizacijske procese, koji pod izlikom recikliranja, stvaraju jednu potpuno drugu stvarnost. Ironičan odgovor na pitanje o 'idealnom'  i 'trajnom' mediju ponuđen je u djelu Vječna slika, gdje je umjesto klasičnog platna na okvir razapeta nerazgradiva masa plastike. Sabiranje i pospremanje umjetničkih djela te problematiziranje trajnosti radova unutar muzejsko-galerijskog sustava teme su na koje umjetnik nudi provokativno rješenje. Depo postaje deponij, mjesto odlaganja i nagomilavanja predmeta sumnjivih vrijednosti. Nečeg nevažnog i prošlosezonskog kao posljedica potrošačke kulture i konzumerizma koji su penetrirali i u umjetnost.

U djelu Majice umjetnik od plastike, koja je recikliranjem izgubila na kvaliteti, oblikuje karakterističan odjevni predmet. Preispitujući zakonitosti  proizvodnje zadire u samu srž potrošačkog društva. Repetitivnost majica ukazuje na bezličnost i uniformiranost pojedinaca u suvremenom društvu. Upotreba banalnog i vrlo dostupnog materijala u njihovoj izradi igra poništava osjećaj svake posebnosti. Oblikovanjem trivijalnih i nepotrebnih predmeta, umjetnik skreće pozornost na promjene koje je suvremeno društvo donijelo sa sobom. Upotrebom istog medija u sva tri djela i odabirom crnih vreća za otpatke, estetski i konceptualno najdosljednije formulirano u radu WC papir, stvara atmosferu koja pridonosi osjećaju zasićenja i onečišćenja društva u kojem živimo.

Program Utorkom u Galeriji su koncipirali muzejski savjetnik Božo Majstorović i akademski slikar Vedran Perkov, a realizira se u suradnji Galerije umjetnina, Kolosijeka H6 (vannastavni program Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Splitu) i Umjetničke akademije u Splitu.

Radi se o nizu jednodnevnih izložaba na kojima svoje radove predstavljaju mladi umjetnici i umjetnice, mahom studenti završnih godina studija na UMAS-u. Kustoske poslove i pomoć pri koncipiranju i realizaciji izložbenog nastupa preuzimaju studenti Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Splitu. Prvenstveni cilj je pružiti priliku mladoj generaciji da se neposredno upozna s načinom rada i funkcioniranja muzejsko-galerijskih institucija te da se okušaju u kustoskom i kritičkom radu. To je ujedno i poticajna poruka da je Galerija umjetnina njihov legitiman i prirodan prostor komunikacije.